Kenniscentrum
Alles wat je moet weten over circulair aankopen
Circulair aankopen in een notendop
Met circulair aankopen zet je een belangrijke stap in duurzaam ondernemen. Je hebt niet alleen oog voor de positieve ecologische, sociale en economische impact van de aankoop, maar gaat ook actief aan de slag om een negatieve milieu-impact te vermijden. Dat doe je door de energie- en materiaalkringloop te sluiten doorheen de ganse leveringsketen.
De ambitiekaart als leidraad
Vlaanderen Circulair creëerde een ambitiekaart als hulpmiddel om aan de slag te gaan richting circulair aankopen. De kaart omvat vijf circulaire doelstellingen die als basis kunnen dienen voor jouw circulair aankoopproject.
– Totale hoeveelheid materialen reduceren
– Niet-hernieuwbare virgin input reduceren
– Gebruiksduur verlengen
– Potentieel hergebruik van producten of componenten maximaliseren
– Potentieel hergebruik van materiaal maximaliseren – recycleerbaarheid
Elk van de vijf doelstellingen bevat een aantal strategieën waarop je kunt inzetten. Die keuzes bepalen samen jouw ambitieniveau voor circulair aankopen.

Samen sterk
Door circulair aan te kopen speel je in op de evoluerende functionele behoeftes van gebruikers binnen een organisatie. Daarnaast stimuleert een circulair aankoopproces ook de samenwerking tussen alle partijen die een rol spelen in de aankoopketen. De gezamenlijke missie: de maximale waarde van producten en materialen behouden via een optimaal gesloten kringloop. Als verpakkingspartner helpt Marisan hier uiteraard graag bij!

Circulair aankopen in zeven stappen (1 – 2 – 3)
Een circulair aankoopproces toont redelijk wat gelijkenissen met klassiek aankopen. Toch kan de voorbereiding – voornamelijk de eerste keren – wat extra tijd vragen. Maar wees gerust, dit loont op lange termijn. We lichten de zeven stappen van circulair aankopen graag even verder toe.
1. Circulaire behoefte
Durf de aankoopbehoefte kritisch bekijken. Is de aankoop wel echt nodig? Inventariseer goed wat al in het bedrijf aanwezig is zodat je die zaken maximaal kunt (her)gebruiken. Maak daarbij ook een onderscheid tussen noden en vragen. Misschien vraagt iemand een nieuwe bureaustoel, maar heeft die eigenlijk nood aan zitcomfort.
2. Circulaire ambities
In deze stap bepaal je welke circulaire impact je wil maken. De ambitiekaart is een goede tool om je daarbij te helpen. Ook gesprekken binnen de organisatie kunnen verhelderend werken.
3. Dialoog met de markt
Leveranciers worden partners in de zoektocht naar circulaire oplossingen. Bieden bestaande leveranciers oplossingen die passen bij je circulaire ambitie? Of moet je op zoek naar nieuwe partners? Bij Marisan hebben we alvast tal van circulaire mogelijkheden.

Circulair aankopen in zeven stappen (4 – 5)
4. Specifiëren en gunnen
Benoem circulaire wensen en noden heel gedetailleerd in een scope. Vermeld ook selectiecriteria, technische specificaties en de doelen die je wil bereiken op circulair vlak. Geen evidente oefening, maar wel een die je heel wat kan opleveren.
5. Gebruik en uitvoering
Maak afspraken over prestaties, onderhoud en levensduur van het product en volg die nauwgezet op. Het is pas wanneer het volle potentieel wordt benut in (her)gebruik, dat je een product echt circulair kunt noemen.

Circulair aankopen in zeven stappen (6 – 7)
6. Einde gebruik
Dit is niet hetzelfde als einde levensduur. Misschien kan het product nog hersteld of op een andere manier gebruikt worden? Wanneer het gebruik toch stopt, is het cruciaal om de waarde van de materialen maximaal te behouden voor bijvoorbeeld recyclage. Ook daar zijn idealiter afspraken over gemaakt.
7. Evalueren
Je hebt ongetwijfeld veel bijgeleerd! Wat neem je mee naar een volgende circulaire aankoop? Wat kan anders en wat kan beter? Bespreek dit samen met alle actoren. Zo raakt circulariteit beetje bij beetje verankerd in je organisatie!

Circulaire verpakkingen
Bij Marisan zetten we al een hele tijd in op circulariteit. Dat maakt ons een geschikte partner voor jouw circulair aankoopproces. We denken mee en adviseren graag vanuit onze ervaring! Neem alvast een kijkje tussen onze ecologische oplossingen of contacteer ons via info@marisan.be of +32 9 232 06 16 om te sparren over circulair aankopen met jouw bedrijf.
Nog meer verdiepen?
PPWR: De nieuwe Europese verpakkingsregels, wat betekenen ze voor jou?
Blog
Duurzaamheid
NogMeerVerdiepen
De verpakkingsindustrie staat op het punt flink opgeschud te worden. Met de komst van de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) scherpt de Europese Unie de regels voor verpakkingen aanzienlijk aan.
Lees meerKrasvaste labels voor Surgi-Tec die standhouden
Case
Succesverhalen
Surgi-Tec is een Belgisch bedrijf dat bekendstaat om zijn hoogwaardige medische implantaten en innovatieve oplossingen voor complexe chirurgische uitdagingen. Maar zelfs de beste producenten vragen om verpakkingen en etikettering die aan de hoogste eisen voldoen.
Lees meerMarisan breidt uit: welkom Louis!
Nieuws
Vandaag stellen we graag onze nieuwe collega Louis aan je voor! Louis werkt sinds kort bij Marisan als Customer Service-medewerker. Zijn voornaamste taak? Prospectie! En hij vindt het geweldig om gesprekken met potentiële klanten te volgen.
Lees meerPapieren verzendenveloppen: een slimme keuze voor efficiënte en duurzame verzending
Blog
Duurzaamheid
NogMeerVerdiepen
Of je nu kleding, documenten of andere compacte producten verzendt; papieren verzendenveloppen zijn een ideale oplossing. Ze combineren milieuvriendelijkheid, gebruiksgemak en efficiëntie.
Lees meerKlaar voor de solden: maximale efficiëntie met prijs- en textieltangen
Blog
NogMeerVerdiepen
December nadert z’n einde en dat betekent maar één ding: de solden komen eraan! Voor retailers is dit dé tijd om je producten snel en overzichtelijk van prijzen, promoties of labels te voorzien. Gelukkig is dat eenvoudiger dan ooit met een prijstang of textieltang.
Lees meerWaarom stone paper draagtassen een duurzame keuze zijn
Blog
Duurzaamheid
NogMeerVerdiepen
Steeds meer bedrijven en consumenten zijn op zoek naar duurzamere alternatieven voor traditionele draagtassen. Stone paper draagtassen bieden een uitstekende oplossing, niet alleen vanwege hun innovatieve materiaal, maar ook door de ecologische voordelen die ze met zich meebrengen.
Lees meerHandmatig of machinaal wikkelen: welke wikkelfolie past bij jouw bedrijf?
Blog
NogMeerVerdiepen
Wikkelfolie is onmisbaar voor de veilige en efficiënte verzending van producten. Het zorgt ervoor dat je ladingen goed beschermd blijven tijdens het transport en voorkomt schade. Maar wanneer kies je nu voor handmatig wikkelen en wanneer is een machinale oplossing een betere keuze?
Lees meerMarisan zet uitmuntende service voor klanten van Eti-Machine verder
Nieuws
NogMeerVerdiepen
Op 31 augustus 2024 heeft Leo, oprichter van Eti-Machine, na meer dan 60 jaar de deuren van zijn zaak gesloten. Leo begon in 1960 met zijn bedrijf als pionier in België op het gebied van etiketten op rol. Hij groeide uit tot een toonaangevende speler, onder andere als vaste leverancier.
Lees meerWhitepaper: verpakkingsoplossingen op maat van jouw medisch labo of hospitaal
Whitepaper
NogMeerVerdiepen
In de medische sector is de keuze voor de juiste verpakkingsoplossingen van cruciaal belang. Of het nu gaat om laboratoria, ziekenhuizen of farmaceutische bedrijven; elke toepassing vereist een verpakking en/of label dat voldoet aan strenge normen en specifieke behoeften.
Lees meerMarketing in beweging: draagtassen met eigen logo
Blog
Duurzaamheid
NogMeerVerdiepen
Draagtassen met je eigen logo laten bedrukken is een uitstekende manier om je merk zichtbaarheid te geven en je klanten een praktische en stijlvolle oplossing te bieden. Bij Marisan begrijpen we het belang van kwalitatieve draagtassen die niet alleen functioneel zijn, maar ook een verlengstuk van jouw merk vormen.
Lees meer