Kenniscentrum
Onderzocht: de milieu-impact van boodschappentassen
Het verbod op plastic zakjes voor eenmalig gebruik
Sinds 2019 zijn plastic zakjes voor eenmalig gebruik verboden in België, dit omdat ze schadelijk zijn voor het milieu. Maar daar blijft het niet bij. In september 2021 werd een nieuw koninklijk besluit goedgekeurd: een volledig verbod op plastic winkeldraagtassen tussen 20 en 60mµ dikte (met enkele uitzonderingen). De zogenaamde kassazakken zullen dus ook niet meer aangeboden mogen worden tegen een kleine vergoeding. Het gevolg van beide besluiten? Heel wat alternatieve winkeldraagtassen komen op de markt. Denk maar aan de papieren draagtassen, katoenen totebags of trolleys. Maar welke draagtas is nu effectief het ‘groenst’? Test aankoop ging op onderzoek en kwam met een verrassende winnaar uit de bus.
Het onderzoek naar de milieu impact van verschillende boodschappentassen
De milieu impact van boodschappentassen beoordelen, hoe begin je daaraan? Test aankoop verzamelde niet minder dan 96 stalen van supermarktzakken en analyseerde de levenscyclus (LCA). Daarbij bepaalden ze de ecologische voetafdruk van 9 soorten tassen doorheen het ganse proces : van het winnen van grondstoffen waaruit de zak vervaardigd is, via de fabricage (bedrukking, land van herkomst, transport…) totdat het finaal wordt gerecycleerd of weggegooid. De meest relevante factoren voor de ecologische voetafdruk werden hierbij gehanteerd, bijvoorbeeld de toxiciteit voor de mens, de ecotoxiciteit voor zoet water en waterverbruik.
Vervolgens werd iedere zak onderworpen aan hetzelfde, specifieke scenario : een traject afleggen met 10 kg / 20 l boodschappen (met één of twee zakken afhankelijk van het volume). De tas met de kleinste voetafdruk werd daarna gebruikt als maatstaf. “Hieruit maakten we een vergelijking op basis van hoe vaak je de zak moet gebruiken om de milieu-impact ervan te neutraliseren”, legt Simon November van Test Aankoop uit in Het Nieuwsblad.
Een verrassende winnaar
“De resultaten zijn best onverwacht”, zegt Simon November van Test Aankoop in Het Nieuwsblad. “Als consument zou je denken dat een katoenen zak of een trolley duurzamer is, maar dat is enkel zo als je ze echt veel gebruikt.” De beste leerling van de klas? De LDPE (lagedichtheidpolyetheen) tassen, de gekende plastic tassen die je aan de kassa kan kopen. Het volstaat al om deze één of twee keer te gebruiken om de ecologische impact te compenseren. De winkeldraagtas van herbruikbaar en composteerbaar plastic moet je minstens twee keer gebruiken, maar ook andere plasticsoorten komen er vrij goed vanaf. Het lichte en praktische polyester gebruik je minstens 2 tot 3 keer en het sterkere polypropyleen is na 3 tot 4 keer gebruiken al ‘groen’. De bruine papieren zak moet je minstens 8 keer gebruiken om zijn milieu impact te neutraliseren, de jute zak 36 tot 68 keer en de katoenen zak dien je maar liefst 104 keer te gebruiken tijdens het winkelen. De slechtste leerling van de klas? Raar maar waar, de trolley. Bij de fabricage van een trolley is metaal en plastic nodig, wat de voetafdruk ervan enorm verhoogd. Om de milieu impact van de trolley te compenseren, moet je er maar liefst 709 keer mee gaan winkelen.
Gebruik je nu een shoppingtas die niet zo goed scoort in de ranking? Gooi ze zeker niet weg. Het meest duurzame advies blijft nog steeds : gebruik wat je thuis hebt liggen en gebruik de draagtas tot ze volledig versleten is. Dit is de enige manier om het maximale uit onze tassen te halen en de beste service aan het milieu te bieden.
Bron : Test Aankoop
Gerelateerde producten
Nog meer verdiepen?
Waarom stone paper draagtassen een duurzame keuze zijn
Blog
Duurzaamheid
NogMeerVerdiepen
Steeds meer bedrijven en consumenten zijn op zoek naar duurzamere alternatieven voor traditionele draagtassen. Stone paper draagtassen bieden een uitstekende oplossing, niet alleen vanwege hun innovatieve materiaal, maar ook door de ecologische voordelen die ze met zich meebrengen.
Lees meerHandmatig of machinaal wikkelen: welke wikkelfolie past bij jouw bedrijf?
Blog
NogMeerVerdiepen
Wikkelfolie is onmisbaar voor de veilige en efficiënte verzending van producten. Het zorgt ervoor dat je ladingen goed beschermd blijven tijdens het transport en voorkomt schade. Maar wanneer kies je nu voor handmatig wikkelen en wanneer is een machinale oplossing een betere keuze?
Lees meerMarisan zet uitmuntende service voor klanten van Eti-Machine verder
Nieuws
NogMeerVerdiepen
Op 31 augustus 2024 heeft Leo, oprichter van Eti-Machine, na meer dan 60 jaar de deuren van zijn zaak gesloten. Leo begon in 1960 met zijn bedrijf als pionier in België op het gebied van etiketten op rol. Hij groeide uit tot een toonaangevende speler, onder andere als vaste leverancier.
Lees meerWhitepaper: verpakkingsoplossingen op maat van jouw medisch labo of hospitaal
Whitepaper
NogMeerVerdiepen
In de medische sector is de keuze voor de juiste verpakkingsoplossingen van cruciaal belang. Of het nu gaat om laboratoria, ziekenhuizen of farmaceutische bedrijven; elke toepassing vereist een verpakking en/of label dat voldoet aan strenge normen en specifieke behoeften.
Lees meerMarketing in beweging: draagtassen met eigen logo
Blog
Duurzaamheid
NogMeerVerdiepen
Draagtassen met je eigen logo laten bedrukken is een uitstekende manier om je merk zichtbaarheid te geven en je klanten een praktische en stijlvolle oplossing te bieden. Bij Marisan begrijpen we het belang van kwalitatieve draagtassen die niet alleen functioneel zijn, maar ook een verlengstuk van jouw merk vormen.
Lees meerAmbreus vindt etiketteringsoplossing in Botlr
Case
Succesverhalen
We spraken met Jean-Pierre Decoster en zijn zoon Erik van Ambreus over hun reis van een kleine geuzeproducent tot een succesvolle onderneming. Ze deelden hun ervaringen over de etiketteringsuitdagingen en hoe de Botlr-etiketteermachine van Marisan hen hielp deze te overwinnen.
Lees meerHoe een verpakking de klantbeleving en merkperceptie beïnvloedt
Blog
Duurzaamheid
NogMeerVerdiepen
In de dynamische wereld van marketing en branding speelt verpakking een cruciale rol in hoe consumenten een product waarnemen en ervaren. Bij Marisan, experts in innovatieve verpakkingsoplossingen, begrijpen we dat de juiste verpakking niet alleen de aandacht van de klant trekt, maar ook een blijvende indruk achterlaat.
Lees meerEcolabels ontcijferd: de betekenis van groene symbolen op verpakkingen
Blog
Duurzaamheid
NogMeerVerdiepen
In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, spelen groene labels en ecolabels een cruciale rol in de herkenning van milieuvriendelijke verpakkingen. Of je nu een bewuste consument bent of een bedrijf dat streeft naar verantwoorde productie, het begrijpen van deze symbolen is essentieel.
Lees meerDoor Marisan in de markt, door AVA tot bij de consument
Case
Duurzaamheid
Succesverhalen
AVA, bekend om zijn brede assortiment in horeca- en retailbenodigdheden, is al jaren een trouwe partner van Marisan. In een interview met Stefan van AVA verkennen we de diepten van deze samenwerking, de aangeboden producten en de toekomstige plannen te midden van veranderende marktdynamieken en wetgeving.
Lees meerWelkom bij het nieuwe Marisan: vernieuwd, opgefrist en klaar voor de toekomst!
Nieuws
NogMeerVerdiepen
Welkom in het nieuwe tijdperk van Marisan! Onze reis van vernieuwing brengt ons meer dan alleen een visuele metamorfose; het is een complete heruitvinding van hoe we ons aan de wereld presenteren, zowel online als offline. Stap binnen in onze wereld waar innovatie, helderheid en klantgerichtheid de hoekstenen vormen van alles wat we doen!
Lees meer