Duurzame, op maat gemaakte verpakking voor Elanco

Elanco is een op-en-top Belgisch bedrijf. Elk kledingstuk wordt namelijk volledig in huis gemaakt, en dat al sinds 1945. Die minimale CO2-voetafdruk combineert Elanco met productie on demand. Hier geen overschotten, wel een duurzame aanpak die verweven zit in de volledige werking. Want ook de verpakkingen zijn duurzaam sinds 2022.

We gingen hierover in gesprek met Peter Haenebalcke, verantwoordelijke voor de aan- en verkoop. Hij staat samen met zijn zus Liesbeth aan het hoofd van Elanco. Voor Peter smaakt de samenwerking met Marisan alvast naar meer dankzij de gedeelde visie op duurzaamheid.

Een samenwerking voor 2022-2023

Hoe kwam je in contact met Marisan?

“Net voor corona waren we net geen buren op een duurzaamheidsbeurs. Wij stonden er met onze hemden uit 100% gerecycleerd materiaal, zij met duurzame verpakkingen. Toen hadden we eigenlijk al een goed gesprek over een mogelijke samenwerking, maar tijdens de wisselvallige coronajaren bleef dit liggen. Begin 2022 hebben we de draad weer opgenomen.”

De ontmoeting op een duurzaamheidsbeurs kan haast geen toeval zijn …

“We vinden duurzaamheid allebei erg belangrijk. Elanco was eigenlijk al duurzaam avant la lettre. Onze ecologische voetafdruk is minimaal doordat we alles in België maken én we produceren enkel wat verkocht is. We hebben dus geen stock, maar ook geen overschotten. De laatste jaren proberen we bovendien zoveel als mogelijk gerecycleerde materialen te gebruiken.”

Een oplossing op maat

Met welke uitdaging kon Marisan helpen?

“Voor een overheidsopdracht moesten hemden verpakt worden in een zak op specifieke afmetingen, afgesloten met een flap. Zo kan de verpakking meermaals worden geopend en terug gesloten. Met een kleefstrip is dat niet het geval. Daarnaast zorgt de flap ook dat er nog lucht aan de kledij kan waardoor de kleur beter behouden blijft tijdens de stockageperiode bij de klant. Marisan reikte hiervoor de perfecte oplossing op maat aan: een PE-zak met flap.”

Hoe heb je de samenwerking met Marisan ervaren?

“Marisan creëerde een verpakking die aan alle wensen van onze klant voldoet, van de flap tot het specifieke formaat. Daarnaast zitten we ook qua visie op hetzelfde spoor. We proberen allebei niet alleen een goed product te maken, maar gaan ook steeds op zoek naar duurzame manieren om dat te doen.”

Wat brengt de toekomst?

Tot slot nog een blik op de toekomst: is die duurzaam?

“Het is alleszins onze ambitie om de komende jaren nog duurzamer te werken, maar duurzaamheid blijft een stappenplan. Daarom willen we bij elke aankoop met Marisan bekijken wat nog beter en duurzamer kan ten opzichte van de vorige verpakking.”

Een mooi voornemen om mee te besluiten. Bedankt!

Advies op maat voor jouw project?

Scroll to top