Terugblik: Welke bedrijven waren de voorbije jaren inspirerende voorbeelden op gebied van duurzaamheid?

We zijn weeral aangekomen aan het begin van een nieuw jaar. Voor ons was het tijd om terug te blikken op de voorbije jaren. Wij stelden ons daarom ook volgende vraag: Welke bedrijven waren de voorbije jaren inspirerende voorbeelden op gebied van duurzaamheid?

We hebben allemaal, als het op ondernemen aankomt, een enorme drijfveer naar duurzaamheid. Hierdoor leunen we echter ook aan bij de problematiek die hierbij komt kijken. De milieuproblematiek en duurzaamheid vormen voor velen van onze ondernemers een van de grootste uitdaging voor onze samenleving. In elke sector verwacht men dat duurzaam ondernemen gepaard gaat met een hogere mate van complexiteit bij het nemen van beslissingen.

Maar dat mag ons als ondernemers niet tegenhouden om duurzaamheid te implementeren in onze business. De bedrijfleiders van morgen zijn diegenen die de wereld vorm geven met waarde, en gaan voor uitzonderlijke samenwerkingen binnen verschillende perspectieven.

We zijn op zoek gegaan om inspirerende voorbeelden te vinden die we hier rechtstreeks in het straatbeeld vinden, dicht bij ons staan en waarbij je op het eerste gezicht niet direct de link legt met duurzaamheid.

2 voorbeelden van duurzaam ondernemen

1.  Nespresso
2.  Studio Pets

Deze bedrijven zijn 2 bijzondere voorbeelden waar duurzaamheid met een totaal andere aanpak geïmplementeerd werd. In deze blog gaan we de dieper in op Nespresso. In een volgend artikel behandelen we Studio Pets in detail.

Nespresso

We kennen allemaal Nespresso, en al zeker George Clooney’s bekende slogan ‘Nespresso, what else?’. Nespresso profileert zich als merk met de heerlijkste koffie die je kan vinden in verschillende smaken . Maar wat hebben zij net gedaan in functie van duurzaam ondernemen? We namen Nespresso onder de loep, aangezien ze de voorbije jaren met de afval van hun capsules op een originele manier aan de slag zijn gegaan. Ze zorgden voor een erg originele campagne en communiceerden dit initiatief op een manier waar functionaliteit en duurzaamheid hand in hand gaan.

Waar een weg is, is een wil…

De Nespresso-capsules zijn niet meer weg te denken in ons dagelijks patroon. Nespresso heeft door de loop der jaren zo’n bekendheid opgebouwd dat hun heerlijk tasje koffie perfect past binnen ons alledaagse leven. Nu, dat houdt als resultaat ook in dat we met een hoop afval zitten. Een aanzienlijk probleem als je daar als bedrijf niet goed mee omspringt, bij de pakken blijft zitten, of het ziet als een ‘noodzakelijk kwaad’. In al die gevallen krijg je als bedrijf ongetwijfeld te maken met imagoschade. Maar niets van dat bij Nespresso, want daar gaat creativiteit en duurzaamheid hand in hand.

Nespresso heeft dit ‘noodzakelijk kwaad’ namelijk getransformeerd naar een waardevolle campagne waar het merk niet alleen de consument mee sensibiliseert, maar ook nog eens een serieuze boost aan naamsbekendheid mee genereert.

Een andere manier van recycleren

Nespresso heeft de consument namelijk gesensibilisseerd door hen de mogelijkheid te geven om op verschillende manieren te recycleren. Hier gaan we dieper in op het verhaal van de consument. Met een gerichte boodschap krijgt de consument de mogelijkheid om al zijn capsules in een recyclezak te stoppen, en deze naar de dichtstbijzijnde Nespresso Store te brengen.

Deze recyclezak :

  • Bestaat voor meer dan 60% uit gerecycleerd materiaal
  • Zorgt voor de recyclage van ongeveer 200 capsules

Daarnaast is er nog een andere manier van recycleren bij Nespresso. Maak kennis met het nieuwste recyclagebakje. Hier kan je zo’n 160 capsules mee recycleren. Bovendien is het duurzaam van top tot teen, aangezien het uit gerecycleerd polypropyleen bestaat.

In heel dit verhaal is het mooi om te zien door welke lens je kijkt om een positieve waarde en impact te kunnen neerzetten. We hopen dat je geïnspireerd ben geraakt en hierdoor ook stappen zet richting een circulaire economie!

Boost in 2024 je duurzame doelstellingen met duurzame impact! Marisan helpt jou graag om jouw doelstellingen te behalen, met unieke en bewuste verpakkingen!

Advies op maat voor jouw project?

Scroll to top