Maak jouw labels medical proof en vertrouw erop!

De nood aan betrouwbare etiketteringsoplossingen

Volgens de ‘US National Library of Medicine’ houdt bijna 25% van alle medicatiefouten verband met het verkeerd begrijpen van de naam van het medicijn en wordt meer dan 33% van de fouten toegeschreven aan verwarring met betrekking tot verpakking en etikettering. Gezien het feit dat heel wat geneesmiddelen vergelijkbare namen hebben vanwege hun samenstelling en bestandsdelen, hebben medische professionals een gebrek aan differentiatie en etikettering als de primaire oorzaak van de fout genoemd.

Volgens een studie met de titel 'Preventing Medication Errors', uitgevoerd door het ‘Institute of Medicine of the National Academies’, vinden er elk jaar meer dan 1,5 miljoen vermijdbare negatieve ervaringen met medicijnen plaats in de VS. Ook bij ons is het belangrijk de juiste etikettering te gebruiken om dergelijke ervaringen te vermijden. Het nog steeds te hoge aantal vermijdbare fouten leidt tot de vraag naar nauwkeurige etikettering van medicijnen en medische producten in zorginstellingen en laboratoria.

Labels als betrouwbare informatiebron

Bij commerciële bedrijven kan het juiste label het verschil betekenen tussen winst of verlies maken. Bij bedrijven in de medische sector is dit niet anders, het zal in de meeste gevallen het verschil betekenen tussen een correct, dan wel foutief gebruik van een geneesmiddel of medisch product.

Etiketten kunnen details van het product of het medische monster bevatten, zoals het batchnummer, de fabricagedatum en de vervaldatum, etc. die dienen als een betrouwbare informatiebron voor de patiënt en de medische professional. In de farmaceutische industrie heeft elk medicijn verschillende eigenschappen, zoals doseringsvorm en medicijnafgiftemethoden, waardoor het ontwerp van het label moet worden aangepast aan die vereisten.

Het gebruik van een verkeerd materiaal voor etikettering kan ervoor zorgen dat deze belangrijke informatie verloren gaat.

Aandachtspunten bij het kiezen van labels

Hieronder vind je enkele belangrijke aandachtspunten waarmee je rekening dient te houden bij het kiezen van een geschikt label.

 • garandeer de leesbaarheid van jouw label gedurende het volledige traject;
 • pas het label aan aan de grootte van je product;
 • voldoe aan extreme opslag- en bewaaromstandigheden;
 • volg de regelgevingen op de voet;

Naast bovenstaande aandachtspunten, moet je ook stilstaan bij de juiste lijmsoort. Welke lijmsoort voor jou geschikt is, hangt natuurlijk af van de gebruikstoepassing. Zo vereist de ondergrond waarop je het label wenst te plakken vaak een extra sterke of juist minder sterke lijmsoort.

Voeg veiligheid en gebruiksvriendelijkheid toe

Tot slot, wordt bovenop de verplichte informatie van labels verwacht dat ze waarde toevoegen door gebruiksvriendelijkheid en productveiligheid te bieden. De farmaceutische en medische markt is zoals vele andere markten ook onderhevig aan namaakproducten. Bevestig beveiligingszegels aan je producten en toon aan of er al dan niet geknoeid werd met je product. De meerwaarde van deze zegels? Bij het verwijderen veroorzaken deze beveiligingszegels schade aan je verpakking. Zo is het voor je patiënten & medewerkers in één oogopslag duidelijk of het al dan niet om een authentiek product gaat.

Ben je op zoek naar meer informatie over de aandachtspunten bij het kiezen van jouw label? Heb je nood aan een lijmsoort voor je labels die zijn kleefkracht blijft behouden op verschillende soorten oppervlakken? Of vind je maar geen label die zich blijft hechten bij lage temperaturen? Download ons e-book ‘Medische verpakkingen, kwaliteit en veiligheid voorop’, lees meer over de belangrijkste aandachtspunten en ontdek onze courantste lijmsoorten. Voor verschillende toepassingen bieden wij het juiste label aan!

E-book met antwoorden op verpakkings- en labeluitdagingen

De medische wereld (labo's, hospitalen en farmacie) heeft nood aan specifieke labels en verpakkingen. Jullie spelen in onze gemeenschap, zowel lokaal als internationaal, een cruciale rol. Zoek je ondersteuning in je zoektocht naar de juiste etikettering of verpakking die geschikt is voor heel specifieke omstandigheden? Ons nieuwste e-book informeert je en zet je op weg bij het kiezen van het juiste verpakkingsmateriaal. Download* het hier eenvoudig.

  Privacy & Cookie Policy

   

  *Door dit e-book te downloaden, stem je ermee in dat je wordt ingeschreven voor onze Marisan nieuwsbrief. Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform ons Privacy beleid.

  Advies op maat voor jouw project?

  Scroll to top